De finish in Dakar. We hebben het gehaald!

20-02-2014 11:22

De 19e begint rustig. We rijden een heel stuk van zo’n 100 km langs het strand van St. Louis naar Dakar. Daarvoor moeten we wachten tot het hoogwater geweest is, dus pas rond 14:00 kunnen we het strand op.

Vanaf het hotel rijden we langs de scheepswerven bij St. Louis. Dat is echt terug naar de middeleeuwen. De boten zijn van hout en ze worden nog helemaal met de hand gebouwd. Er komt geen elektrisch apparaat aan te pas en er werken dus ook vele mensen aan die boten. 

Waarschijnlijk goedkoper dan machines. Van onze gids John hoor ik dat het hardhout komt van de bossen in het zuiden van Senegal. 


 

 

De gevangen vis wordt ter plekke op de kade verhandeld, dus het is een grote drukte met kraampjes, handelaren en volop karren met paarden en ezels. We hebben er mooie filmpjes van gemaakt.


 

 

 

 

 

We zien ook creatieve manieren om geiten te vervoeren. Drie op het dak of een op je rug, het kan allemaal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het openbaar vervoer is hier ook goed geregeld. Stokoude busjes zonder ramen en met overal deuken, zelfs op het dak, zijn afgeladen vol met passagiers.


 

 

 

Bij de opgang naar het strand moeten we een stuk mul zand door om naar het harde zand bij de vloedlijn te komen. Inmiddels weten we hoe het moet. Lucht uit de banden, en Aart rijdt onze barrel plankgas in de 2e versnelling in een keer naar de vloedlijn. Dat lukt niet alle deelnemers, het kost een uurtje om iedereen erdoor te krijgen. Daarna een schitterend stuk langs het strand. Dat zand is heel vlak en prima om over te rijden. Het strand is vrijwel leeg. We komen langs een paar vissersdorpen en we zien wat paarden en ezelskarren die over het strand rijden. Ineens een bericht op de radio. 

Er is een rode auto op zijn kant gerold.. Het blijkt de Rocky van Joost en Johannes te zijn. Op een hobel in het zand is die omgerold en op zijn zij in de branding geland. De schrik is groot, de voorruit ligt eruit en de auto is gedeukt, maar Joost en Johannes mankeren niets. De auto wordt snel weer rechtopgezet en start weer. Het avontuur blijkt ook nog 2 lekke banden opgeleverd te hebben. Omdat de Rocky wielen nu op zijn wordt er maar een wiel van de Feroza jeep opgezet. Die is een maatje kleiner, maar de velg past dus ze kunnen doorrijden.

Na dit avontuur gaat de rit over het zand verder en we komen verschillende vissersdorpen tegen waar de boten met de vangst net aan land komen. Aan het eind van het strand volgt weer een lang stuk mul zand met de opgang terug de duinen in. Het wordt saai, maar ook dat redt onze Mercedes in 1x. Aan het einde van de opgang ineens: DE FINISH bij Lac Rose!

We maken mooie foto's, er is koud bier, en we eten met z’n allen aan grote tafels op een schitterende locatie. Hier zou je prima vaker heen kunnen gaan voor een vakantie. 

 

 

 

 

 

Yes, we hebben het gered. We zijn van Amsterdam naar Dakar gereden met een schitterende route. Morgen een rustdag en dan door naar Gambia voor het laatste stukje.